LinkedInin algoritmi asiantuntijan näkökulmasta – mitä sinun oikeasti tarvitsee ymmärtää?

Algoritmi. Jos et ole koskaan ollut algoritmin kanssa sinut – et ole yksin. Suurin osa meistä kokee tämän hankalaksi aluksi.  Jo sana saa monen hartiat kireäksi – ja aihe tuntuu helposti tekniseltä ja etäiseltä. Mutta mitä jos LinkedInin algoritmi ei olekaan mystinen koodi, vaan kokonaisuutena aika selkeä ja järjellä ymmärrettävä asia?

Kyse ei ole taikuudesta. Vaan siitä, että ymmärrät peruslogiikan ja käytät sitä omalla tavalla – fiksusti ja tavoitteellisesti. Ei kikkailua. Ei teknistä jargonia. Vain käytännön ymmärrystä siitä, miten LinkedIn toimii – ja miten sinä voit toimia fiksummin sen kanssa. 

Algoritmi ei ole vihollinen – vaan suodatin

LinkedInin algoritmi ei yritä estää sinua näkymästä. Sen tehtävä on näyttää käyttäjälle sisältöä, josta hän todennäköisesti kiinnostuu. Eli se toimii enemmän kuin suodatin, ei vartija.

Ajattele tilannetta kahvipöydässä: et halua kuulla jokaista keskustelua huoneessa, vaan ne, jotka liittyvät sinuun tai kiinnostavat sinua. Sama ajatus ohjaa LinkedIniä: se nostaa esiin sellaista sisältöä, josta uskoo sinun kiinnostuvan: peukutat, kommentoit tai luet tekstin loppuun asti.

Näkyvyys rakentuu kolmesta asiasta

Algoritmin kannalta olennaista on:

1. Relevanssi

Puhutko asioista, jotka ovat kohdeyleisöllesi ajankohtaisia tai hyödyllisiä? Jos kyllä, hyvä. Jos ei, näkyvyys kärsii.

Relevanssia ei synny sattumalta. Se syntyy, kun mietit: mikä minulle itsestäänselvä voi olla toiselle oivallus? Mikä kysymys toistuu asiakkaideni arjessa – ja miten voin vastata siihen näkyvästi?

2. Sitoutuminen

Syntyykö vuorovaikutusta? Algoritmi tulkitsee tykkäykset, kommentit ja jaot merkkinä siitä, että sisältö on kiinnostavaa – ja näyttää sitä lisää muillekin.

Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi jahdata tykkäyksiä. Se tarkoittaa, että kannattaa puhua asioista, jotka aidosti koskettavat omaa verkostoasi.

Onneksi algoritmi huomioi nykyään myös sen, että lukija viipyy tekstin parissa (dwell time). Eli vaikka et peukuta tai kommentoi, mutta luet loppuun – sekin on positiivinen signaali.

3. Ajankohtaisuus

Tuoreet postaukset nousevat nopeammin esiin. Siksi jatkuva pienikin aktiivisuus on parempi kuin harvoin tapahtuva suuri ponnistus. Toisaalta LinkedIn näyttää yhä enemmän myös vanhempaa sisältöä – jos se uskoo sen olevan relevanttia lukijalle. Se on hyvä uutinen: hyvä sisältö voi elää pidempään kuin yhden päivän. 

Voit vahvistaa näkyvyyttä pienillä teoilla

Et tarvitse viraalipostausta tai täydellistä ajoitusta. Sen sijaan voit tehdä muutamia asioita, jotka vahvistavat näkyvyyttäsi algoritmin silmissä:

  • Kommentoi toisten postauksia – ei pelkkiä tykkäyksiä, vaan tuo näkemystä ja ajatusta.

  • Vastaa kaikkiin kommentteihin omissa julkaisuissasi.

  • Tunne omat lukijat, ja milloin he ovat paikalla - silloin he todennäköisimmin lukee myös postauksia

  • Kiinnitä huomiota ensimmäiseen riviin! Sen perusteella lukija usein päättää jatkaako hän lukemista vai ei. Se toimii vähän kuin otsikko lehdessä - sen perusteella usein päätetään luetaanko koko juttua.

Haluatko varmistaa, että myös oma profiilisi tukee näkyvyyttäsi?

Lue, mitä LinkedIn-profiilin optimointi oikeasti tarkoittaa – ja miksi sillä on väliä.

Mitä sinun EI tarvitse tehdä

Tämä on ehkä tärkein kohta:

  • Sinun ei tarvitse julkaista joka päivä.

  • Sinun ei tarvitse tehdä täydellisiä kuvia tai videoita.

  • Sinun ei tarvitse osata mitään teknistä.

Riittää, että puhut ja kirjoitat säännöllisesti ja pitkäjänteisesti niistä asioista, jotka tukee sinun tavoitteita ja jotka kiinnostaa sinun lukijoita ja verkostoa. Tee sen omalla tavalla ja omalla äänellä. Kohdennetusti.

Mistä tiedät, että sisältösi toimii algoritmin silmissä?

Vaikka algoritmi ei jaa arvosanoja, saat siitä kyllä palautetta – hiljaisesti.

  • Näkyykö postauksesi useammalle kuin ennen?

  • Saatko enemmän katselukertoja, kommentteja tai jopa yksityisviestejä?

  • Tuleeko postauksistasi keskustelua – julkista tai yksityistä?

Nämä ovat kaikki merkkejä siitä, että teet oikeita asioita. Algoritmi tykkää siitä, mistä ihmiset tykkäävät.

Voit myös tarkistaa jokaisen postauksen näkyvyyden klikkaamalla “View analytics” – se kertoo, paljonko näyttöjä ja sitoutumista julkaisusi on saanut.


Lopuksi

Jos algoritmi on aiemmin tuntunut vieraalta tai jopa pelottavalta, toivon että tämä toi siihen selkeyttä.

Sinun ei tarvitse pelata monimutkaista algoritmipeliä. Riittää, että ymmärrät perussäännöt ja toimit niiden kanssa omalla tavallasi. LinkedIn ei palkitse kikkailua, vaan johdonmukaista, rehellistä ja ihmislähtöistä tekemistä.

✨ Jos haluat sparrausta siihen, miten juuri sinun sisällöt voisivat nousta paremmin esiin ja tavoittaa oikeat ihmiset – ota yhteyttä. Katsotaan, mitä voidaan tehdä yhdessä.

Seuraava
Seuraava

Miksi hyvä LinkedIn-profiili ei ole vain ansioluettelo – vaan inhimillinen viesti sinusta asiantuntijana